Sa vorbim despre o problema cu care ne confruntam cu totii in zilele de vara: caldura insuportabila, iar un racitor de aer poate sa fie un dispozitiv as zice eu salavator, pentru ca fie ca lucrati de acasa, va relaxati dupa o zi lunga sau pur si simplu incercati sa aveti un somn linistit, caldura poate transforma toate aceste activitati in unele insuportabile.
Acum, sa fim sinceri, ideea de a cheltui bani pe inca un aparat poate parea descurajanta la prima vedere. Dar ganditi-va la confortul si la racoarea pe care le aduce un racitor de aer. Da, nu are aceiasi eficienta ca un aer conditionat, dar racitorul de aer este adresat in mare parte celor care nu au cum sa monteze un aer conditionat fix, sau nu suporta aerul conditionat, ori nu vor un aer conditionat portabil.
Mai jos am pregatit un top cu cele mai bune racitoare de aer disponibile acum pe piata, si a fost putin provocator, pentru ca sunt multe care nu prea au rezultate, deci e important sa alegeti ceva calitativ.
Top cele mai bune racitoare de aer
Acestea sunt cele mai bune produse, iar la finalul listei ai o lista cu cateva magazine online care ofera reduceri si promotii.
Racitor de aer cu evaporare Honeywell ES800I
Racitorul de aer prin evaporare Honeywell ES800I ofera in acelasi timp functiile de racire prin evaporare, ventilare si umidificare. Este perfect pentru spatii mai mici, precum dormitoare, birouri sau sufragerii. Compartimentul sau superior pentru gheata faciliteaza incarcarea si asigura o racire rapida si eficienta. Iar rezervorul de apa de 7 litri, acest racitor este ideal pentru incaperi de pana la 12 metri patrati, asigurand un flux de aer de 359 m³/h.
Nu este doar eficient din punct de vedere energetic, cu un consum de doar 7W in modul silentios si 36W in cel rapid, dar este si incredibil de adaptabil. Temporizatorul integrat va permite sa programati oprirea automata la 0.5, 1, 2 sau 4 ore, optimizand astfel consumul de energie iar panoul LED si telecomanda fac utilizarea destul de usoara.
In modul TurboBlast, racitorul ofera o racire instantanee, in timp ce modul QuietSleep asigura un somn linistit si neintrerupt, cu un nivel de zgomot de numai 25 dB. Designul sau include un ionizator care ajuta la reducerea particulelor din aer, asigurand astfel un mediu interior mai sanatos.
Racitor de aer portabil Studio Casa Chill Air 300 ION
Racitorul de aer portabil Studio Casa Chill Air 300 ION este un gadget ideal pentru a mentine un mediu placut si confortabil in zilele calduroase. Pe langa ca raceste aerul, il si umidifica si ionizeaza, ceea ce imbunatateste considerabil calitatea aerului din incapere. Vine echipat cu trei trepte de viteza ajustabile printr-o telecomanda usor de folosit si un display LED care afiseaza informatii utile despre functionarea aparatului.
Are un rezervor de apa de 4 litri si doua baterii pentru gheata si foloseste principiul evaporarii apei reci pentru a genera curenti de aer racoritori. Bateriile pentru gheata se tin la congelator si se aseaza in compartimentul special, ceea ce sporeste eficienta racirii. Ventilatorul cu trei trepte permite ajustarea fluxului de aer la viteza dorita, iar sistemul tip fagure directioneaza aerul exact acolo unde este nevoie.
Racitor de aer mobil ZILAN 65W
Racitorul de aer Zilan functioneaza pe baza apei, cu posibilitatea de a adauga cuburi de gheata sau acumulatori de gheata, doua dintre acestea fiind incluse in pachet. Datorita caracteristicilor sale principale, acesta ofera o varietate de functii, inclusiv racire, umidificare si ventilatie, impreuna cu purificarea aerului prin sistemul sau dublu de filtrare.
Este suficient de puternic pentru a racori incaperi de pana la 30 m², fara a fi prea zgomotos (60 dB). Designul sau include flapsuri automate, care pot fi setate pe pozitii fixe sau pe oscilatie automata (verticala sau orizontala), reglabile si prin telecomanda. Panoul sau de control este digital, cu un display LED usor de citit, iar temporizatorul digital poate fi setat pana la 15 ore.
In ceea ce priveste intretinerea, atat filtrul de praf cat si panoul evaporativ sunt detasabile si lavabile, ceea ce face curatarea simpla si eficienta. Mai mult, rezervorul de apa are o capacitate de 10 litri si este, de asemenea, detasabil. Un alt plus este telecomanda multifunctionala inclusa, care ofera o manevrare usoara de la distanta. Si este usor de mutat datorita rotilor multidirectionale si manerului de transport.
Racitor de aer si incalzitor mobil Homa HMCH-8419R
Racitorul si incalzitorul mobil 4 in 1 de la HOMA nu doar raceste sau incalzeste aerul in functie de nevoile voastre dar il si umidifica si purifica, creand un mediu placut si sanatos in casa ta. Are doua trepte de incalzire (1000W si 2000W) si trei niveluri de functionare a ventilatorului, acest aparat asigura un control precis asupra temperaturii si a fluxului de aer. Rezervorul de apa o capacitate de 4 litri, este usor accesibil si simplu de umplut, facilitand utilizarea pe termen lung fara intreruperi.
Un aspect deosebit al acestui racitor si incalzitor este panoul sau de control sensibil la atingere, care imbina tehnologia moderna cu o utilizare intuitiva. Include si un cronometru de 12 ore ce va permite sa setati functionarea aparatului conform programului dvs. zilnic. Mai mult, functia de oscilatie cu un unghi larg de rotatie asigura distributia uniforma a aerului in incapere.
Telecomanda inclusa adauga un nivel suplimentar de comoditate pentru ca va permite sa ajustati setarile fara a va ridica din fotoliu. Are niveluri reduse de zgomot, de pana la 65 dB si functioneaza discret, fiind ideal chiar si pentru camerele in care linistea este esentiala, cum ar fi dormitorul sau biroul.
Racitor de aer portabil Olimpia Splendid Peler 6C
Racitorul de aer portabil Olimpia Splendid Peler 6C este un dispozitiv compact ideal pentru a aduce un suflu de racoare in incaperile mai mici, fara a ocupa prea mult spatiu. Are o putere de 75 W si este eficient in reducerea temperaturii ambientale, mai ales daca adaugati gheata sau apa rece in rezervorul sau de 6 litri. N
Are trei trepte de viteza pentru a ajusta fluxul de aer conform preferintelor, iar nivelul sau de zgomot este destul de redus, de doar 62 dB, asigurand astfel un mediu linistit si confortabil. Functia de balansare automata a fluxului de aer orizontal si ajustarea manuala a fluxului de aer vertical va permit sa directionati aerul racoros exact unde aveti nevoie.
Mai mult, cu temporizatorul sau de 12 ore, puteti programa functionarea racitorului pentru a se potrivi perfect cu programul dvs. zilnic. Tineti cont, la fel si la cele de mai sus: nu inlocuieste un sistem de aer conditionat, dar ofera o racorire placuta si accesibila pentru spatiile mai restranse.
Racitor de aer ZILAN Z-LINE 3390
Racitorul de aer de la Zilan Z-LINE 3390 este un racitor proiectat pentru incaperi de pana la 23 m³, ideal pentru camere mai mici, cum ar fi dormitoarele sau birourile de acasa. Are trei trepte de viteza si va permite sa reglati fluxul de aer in functie de preferinte. Capacitatea rezervorului de 8 litri asigura o functionare indelungata, iar telecomanda inclusa faciliteaza controlul aparatului de la distanta. Functia de oscilatie automata raspandeste aerul racoros uniform in incapere.
Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale acestui racitor este durata de viata a filtrelor, care este de 3 ani, sunt eficiente in filtrarea bacteriilor, mirosurilor neplacute si alergenilor, asigurand astfel un mediu mai sanatos pentru dumneavoastra si familia dvs.
Include doua baterii de gheata, care, cand sunt folosite, pot spori eficienta racirii. Racitorul are un filtru de praf care ajuta la mentinerea unui aer curat. Pentru o eficienta maxima, este recomandat sa fie utilizat in combinatie cu aerul de afara (cu ferestrele deschise sau in aer liber).
Racitor de aer portabil AD7916 ADLER
Racitorul de aer portabil AD7916 de la ADLER ofera o combinatie de ventilatie, racire si dezumidificare, ceea ce il face util pe tot parcursul anului. Aparatul vine cu o telecomanda si un temporizator, astfel incat il poti programa sa porneasca sau sa se opreasca automat la ora dorita, ceea ce adauga un plus de confort.
Are o putere de 2600 W si o capacitate de racire de 9000 BTU pe ora, a ideal pentru incaperi de pana la 25 m². Temperatura poate fi controlata intre 15 si 31°C, permitandu-ti sa ajustezi climatul exact dupa preferintele tale. Ecranul LED afiseaza clar setarile, iar cele trei moduri de functionare (racire, ventilator, uscare) iti ofera flexibilitate in utilizare. Dezumidificatorul integrat poate extrage pana la 24 de litri de umiditate pe zi, iar ventilatorul are doua viteze pentru a ajusta fluxul de aer dupa nevoi.
Acesta are freon si necesita evacuare, fiind un tip de aer conditionat portabil!
Oferte si promotii racitoare de aer
Am selectat cu atentie cele mai bune racitoare de aer disponibile, pentru ca sunt foarte multe modele si nu toate au eficienta. Mai jos va las si cateva link-uri la magazine online cu oferte la racitoare de aer, dar alegeti cu grija, pentru ca nu toate sunt excelente.
Cum alegi cel mai bun racitor de aer
Primul lucru de tinut cont in alegerea unui racitor de aer este sa te gandesti la spatiul pe care vrei sa-l racoresti. In functie de dimensiunea incaperii, vei avea nevoie de un racitor cu o capacitate corespunzatoare. De exemplu, daca ai o camera mica, un racitor de aer mai compact si cu o capacitate mai mica a rezervorului de apa poate fi suficient. Pentru spatii mai mari, vei avea nevoie de un model cu un rezervor mai mare si, eventual, cu o putere mai mare. E necesar sa alegi un racitor care sa fie eficient pentru dimensiunea incaperii tale, pentru a nu risipi energie si pentru a asigura o racire eficienta.
Unele modele vin cu functii precum umidificator, purificator de aer sau chiar incalzitor, deci daca traiesti intr-o zona cu aer uscat, un racitor de aer cu functie de umidificare poate fi extrem de util iar daca esti sensibil la praf sau alergeni, un model cu purificator de aer integrat ar putea face o diferenta semnificativa in calitatea aerului din casa ta.
Pentru ca suntem totusi in secolul tehnologiei, alege un model cu un panou de control intuitiv si o telecomanda pentru o manevrare simpla. Verifica daca filtrele sunt usor accesibile si de inlocuit pentru ca un racitor de aer care este dificil de curatat sau de intretinut poate deveni repede o povara. In ceea ce priveste eficienta energetica, e important sa te orientezi spre un racitor de aer care sa consume putina energie. Verifica eticheta de eficienta energetica si alege un model care sa fie economic, dar care sa ofere totusi performanta de care ai nevoie.
Nu uita sa iei in considerare designul si dimensiunile racitorului de aer. Vrei un aparat care sa se potriveasca bine in spatiul tau si sa fie pe gustul tau din punct de vedere estetic. Verifica dimensiunile si greutatea produsului pentru a te asigura ca il poti muta usor daca este necesar.
Cel mai bun racitor de aer cu gheata
La un racitor de aer cu gheata principiul de baza este simplu: aerul cald trece prin racitor, unde este racit de apa (si in acest caz, gheata) si apoi este eliberat inapoi in camera. Gheata joaca un rol crucial aici. Cand adaugi gheata in rezervor, temperatura apei scade, ceea ce face ca aerul care trece prin aparat sa se raceasca mai eficient. E ca si cum ai avea un mini-glaciar in casa ta!
Racitorul de aer cu gheata foloseste un ventilator pentru a trage aerul cald din camera si a-l impinge printr-un filtru umed. Apa din filtru absoarbe caldura aerului, iar in prezenta ghetii, acest proces de racire este accelerat. Rezultatul? Aerul care iese din racitor este mai rece si mai placut. Avantajele folosirii ghetii sunt destul de evidente. In primul rand, racirea este mai eficienta. In zilele cu adevarat fierbinti, diferenta facuta de adaugarea ghetii poate fi semnificativa.
Aceste aparate sunt mai eficiente in zonele cu clima uscata. In zonele cu umiditate ridicata, efectul de racire poate fi mai putin sesizabil. De asemenea, va trebui sa reumpli periodic rezervorul cu apa si gheata, deci este bine sa ai in vedere acest mic efort de intretinere.
Cel mai bun racitor de aer portabil
Primul si cel mai mare avantaj al unui racitor de aer portabil este, bineinteles, portabilitatea sa. Spre deosebire de sistemele de aer conditionat traditionale sau de alte racitoare fixe, acestea pot fi mutate cu usurinta dintr-o camera in alta. Ai o zi lunga de lucru la biroul de acasa? Muta racitorul langa tine. Vrei sa te relaxezi in sufragerie? Nicio problema, ia aparatul cu tine. Aceasta mobilitate iti ofera confort exact unde si cand ai nevoie.
Un alt punct forte este ca nu necesita o instalare complicata. In esenta, tot ce trebuie sa faci este sa-l scoti din cutie, sa umpli rezervorul cu apa (si gheata, daca doresti) si sa-l conectezi la o priza. Nu sunt necesare furtunuri exterioare sau modificari ale structurii casei tale. Simplu si eficient!
Racitoarele de aer portabile sunt, in general, mai accesibile decat sistemele de climatizare traditionale. Mai mult, ele consuma mai putina energie, ceea ce se va reflecta in facturile tale la electricitate. In plus, datorita faptului ca il poti muta unde ai nevoie, nu va trebui sa racesti intreaga casa, ci doar spatiul in care te afli. Racitoarele de aer portabile sunt ideale pentru apartamente, case inchiriate sau birouri.
Daca te muti des sau ai nevoie de flexibilitate in racorirea spatiului tau de locuit sau de lucru, aceste aparate sunt perfecte. Sunt, de asemenea, o solutie excelenta pentru locuinte unde instalarea unui aer conditionat traditional nu este fezabila.
Cel mai ieftin racitor de aer
Primul lucru pe care trebuie sa-l tii minte este ca „ieftin” nu trebuie sa insemne neaparat „de calitate inferioara”. Exista multe modele pe piata care ofera un echilibru bun intre cost si performanta. Totusi, e important sa fii constient ca racitoarele de aer mai accesibile pot avea o durata de viata mai scurta sau pot oferi functii limitate comparativ cu cele mai scumpe.
Chiar daca pretul initial este mic, gandeste-te la consumul de energie pe termen lung pentru ca un model mai putin eficient energetic poate duce la costuri mai mari pe parcurs, cauta informatii despre consumul de energie al racitorului si compara-l cu alte modele. Totodata un model mai ieftin poate sa nu fie suficient de puternic pentru a racori eficient o camera mare deci fii atent sa verifici specificatiile si alege un racitor care sa corespunda nevoilor tale de spatiu.
De multe ori, racitoarele de aer mai accesibile vin cu functii de baza. Poate ca nu vei avea toate caracteristicile avansate ale unui model mai scump, dar asta nu inseamna ca nu isi fac treaba bine. Verifica ce functii sunt esentiale pentru tine si vezi daca modelul ales le include si ai grija si la nivelul de zgomot, un aspect adesea neglijat. Unele racitoare de aer mai ieftine pot fi mai zgomotoase, ceea ce poate fi deranjant, mai ales daca planuiesti sa le folosesti in timpul noptii.
Parerea mea despre racitorul de aer si ce recomand
Dupa cum am spus, si e si punctul meu de vedere, un racitor de aer e ok atunci cand ai nevoie de aer putin mai rece dar nu esti ok cu un aer conditionat, poate nu il suporti, iti face rau, iar un ventilator normal e prea ineficient. Trebuie sa tii cont ca un racitor de aer nu o sa produca prea multa racoare, nu se compara cu un AC si nu are nici aceiasi eficienta, dar face aerul mai racoros, pentru ca sunt racitoare de aer cu gheata si racitoare de aer cu apa, care spre diferenta de ventilator, ajuta mai mult la racire.
Si nu, nu exista, oricat de multi ar spune, racitor de aer cu freon, sunt conceptii diferite si acela este direct aer conditionat, care necesita burlan de evacuare pentru aerul cald. Nu cumparati produse fara sa fiti informati corect ca exista sansa sa luati ceva ineficient. Aerul conditionat are nevoie de evacuare, fara nu avem.
Stiu pe cineva care are un astfel de racitor de aer montat intr-o hala unde lucreaza, si e destul de eficient, insa nu e prea cald in hala. De exemplu, undeva unde sunt 35 grade si bate soarele fix in geam, nu vad ce eficienta are acest racitor, acolo trebuie neaparat un aer conditionat. Va zic asta pentru ca nu vreau sa va conving sa luati ceva care nu o sa va multumeasca.
Cel mai bun racitor de aer este Honeywell ES800I, iar cel mai ieftin racitor de aer este ZILAN Z-LINE 3390, si ca o mica mentiune, vedeti ca sunt si alte racitoare ieftine la 100 lei, dar practic sunt doar niste ventilatoare care se folosesc de numarul de racitor. Eu am stat cam 3 ore sa caut informatii despre cele din topul meu, si tocmai de asta nu am pus si acele ieftinaturi mici care nu au nici un efect, ca nu sunt racitoare.
Intrebari frecvente despre racitoarele de aer
Care sunt principalele diferente intre un racitor de aer si un aer conditionat?
Un racitor de aer foloseste apa pentru a raci aerul si este mai potrivit pentru zone cu clima uscata, fiind mai accesibil si mai usor de mutat dintr-un loc in altul. Pe de alta parte, un aer conditionat regleaza temperatura printr-un proces care implica un agent frigorific, fiind mai eficient in zone umede si capabil sa scada temperatura intr-un mod mai controlat. Plus, aerul conditionat poate reduce si umiditatea din aer, spre deosebire de racitorul de aer, care poate chiar sa creasca nivelul de umiditate. Asadar, pe scurt, e o chestiune de umiditate, costuri si mobilitate atunci cand alegi intre cele doua.
Cat de des trebuie sa umplu rezervorul cu apa la un racitor de aer?
Frecventa cu care trebuie sa umpli rezervorul cu apa la un racitor de aer depinde de cateva lucruri, precum marimea rezervorului si cat de des folosesti aparatul. De obicei, pentru un uz normal intr-o zi de vara, ai putea sa umpli rezervorul o data pe zi. Dar, daca ai un model cu un rezervor mai mare sau il folosesti mai putin intensiv, s-ar putea sa fie nevoie sa-l umpli mai rar. Pe de alta parte, in zilele foarte calduroase sau daca il tii pornit pentru perioade lungi, s-ar putea sa fie nevoie sa adaugi apa mai des. Pe scurt, e bine sa verifici nivelul apei regulat si sa-l reumpli dupa nevoie.
Cat de zgomotos este un racitor de aer in timpul functionarii?
Nivelul de zgomot al unui racitor de aer poate varia, dar in general, sunt destul de silentioase. Majoritatea modelelor moderne au un nivel de zgomot undeva intre 40 si 60 de decibeli. Ca o comparatie, e cam ca sunetul unei conversatii normale sau al unui frigider care functioneaza. Desigur, nivelul de zgomot depinde si de treapta de viteza la care functioneaza racitorul. Pe modul cel mai silentios, abia daca il vei auzi, dar la viteze mai mari, zgomotul poate fi putin mai pronuntat. Totusi, pentru majoritatea utilizatorilor, sunetul nu este deranjant si se integreaza bine in fundalul zilnic.
Poate un racitor de aer sa imbunatateasca calitatea aerului in camera?
Sigur, un racitor de aer poate imbunatati calitatea aerului in camera, dar nu intr-un mod extraordinar. Pe langa racirea aerului, multe modele au filtre incorporate care pot prinde unele particule de praf si polen. Asta inseamna ca aerul care circula prin racitor poate deveni mai curat si mai placut de respirat. Totusi, e important de mentionat ca aceste aparate nu sunt la fel de eficiente ca un purificator de aer dedicat in eliminarea poluantilor mici sau a alergenilor. Deci, daca ai probleme serioase cu calitatea aerului, un racitor de aer e bun, dar un purificator specializat ar putea fi o alegere si mai buna.
Un racitor de aer poate fi folosit in exterior, cum ar fi pe terase sau in curti?
Desi racitoarele de aer sunt proiectate in principal pentru a fi folosite in interior, unele modele pot fi eficiente si in exterior, mai ales in zone cum ar fi terasele sau curtile acoperite. Totusi, eficienta lor in spatiile deschise depinde foarte mult de conditiile de mediu, cum ar fi umiditatea si temperatura exterioara. E important sa retii ca aceste aparate functioneaza cel mai bine in zonele uscate si bine ventilate. Asadar, daca ai o terasa semi-acoperita sau un spatiu exterior unde conditiile nu sunt extrem de umede, un racitor de aer poate fi o optiune buna pentru a aduce un suflu de racoare in zilele calde de vara.
Experienta de peste 5 ani in marketing si vanzari. Informatiile acumulate ma ajuta sa ofer cele mai bune articole cu recenzii si recomandari de produse, sper sa iti placa!