Sari la conținut

Cel mai bun multimetru

5
(9)

Am avut nevoie recent de un multimetru bun pentru a masura o baterie auto dupa ce am pus-o pe redresor, si am constatat cat de mult conteaza calitatea si la un astfel de produs, dar va detaliez putin mai jos de ce. Ideea e ca un multimetru are mereu o utilitate si e bine sa-l avem prin preajma mai ales daca suntem pasionati de mici „reparatii” sa zic asa si ne bagam nasul peste tot.

Mai jos am selectat cateva produse, care din punctul meu de vedere sunt cele mai bune multimetre. Am pus produse premium, de calitate, dar totodata si cateva produse bune, mai ieftine, pentru cei care vor sa le foloseasca ocazional.

multimetru bun

Top cele mai bune multimetre

Acestea sunt cele mai bune produse, iar la finalul listei ai o lista cu cateva magazine online care ofera reduceri si promotii.

Multimetru digital Uni-t UT196

Multimetru digital Uni-T UT196

Multimetru digital universal UT61A de la UNI-T este echipat pentru a masura tensiunea si curentul atat in AC cat si in DC, rezistenta, capacitatea, frecventa, si cu optiuni pentru testarea diodelor si a tranzistoarelor, acest dispozitiv se prezinta ca o solutie completa pentru diverse sarcini.

Avand caracteristici precum afisaj maxim de 4000, scalare automata si manuala, verificare dioda si tranzistor, functie NCV, continuitate buzzer, si chiar o functie de memorare a datelor, functii ce il face sa se distinga prin flexibilitate si eficienta.

Are un ecran LCD iluminat din spate si o bara grafica analogica, deci sunt usor de citit in orice conditii de iluminare, fiind alimentat de o simpla baterie de 9V, fiind un multimetru bun care este gata sa iti ofere masuratori precise, fie ca esti pe teren sau in laborator.

Multimetru digital AstroAI MUS10KRD

Multimetru digital AstroAI MUS10KRD

Multimetrul digital AstroAI MUS10KRD are precizie de top – vorbim de masuratori fine precum 0,01 mV sau 0,001 A – si o utilizare intuitiva care chiar se potriveste tuturor, de la incepatori la profesionisti. E dotat cu un mod „SMART” care ia ghicitorile din ecuatie, identificand automat tensiunea, rezistenta si continuitatea.

Ai si un ecran LCD color pentru a urmari cu usurinta rezultatele, chiar si in locuri mai slab iluminate, multumita iluminarii din spate si a lanternei integrate. Are duble sigurante ceramice pentru a te feri de arsuri sau suprasarcini. Nu uita, esti bine echipat sa te ocupi de orice problema electrica, fie ea in casa ta, la masina sau intr-un mediu industrial.

Pe langa toate acestea, vine si cu o geanta de transport pentru a-l tine mereu aproape si gata de actiune. Este si eco-friendly, certificat CE si RoHS, respectand standarde inalte de siguranta si sustenabilitate.

Multimetru digital masurare inductie Maxwell 25304 True RMS

Multimetru digital masurare inductie Maxwell 25304 True RMS

Multimetrul digital Maxwell 25304 True RMS ofera o gama larga de masuratori, de la tensiune DC si AC, curent, rezistenta, pana la capacitate, inductivitate, si chiar temperatura, acest echipament se dovedeste a fi extrem de versatil. Este dotat cu un display LCD clar si functii precum testare tranzistoare hFE, test dioda, masuratori Max/Min/Rel, si un tester de continuitate cu buzzer, iti simplifica munca si creste eficienta pe teren.

Plus, cu functia sa True RMS, poti fi sigur ca vei obtine citiri precise indiferent de tipul de semnal. Robust si fiabil, cu decuplare automata si iluminare de fundal pentru a lucra in conditii de lumina scazuta, este un partener de incredere in orice proiect. Pachetul vine complet cu cablu de masurare, sonda termometrica tip K si baterie, astfel incat sa fii gata de lucru imediat ce il scoti din cutie.

Multimetru digital UNI-T UT55

Multimetru digital UNI-T UT55

Multimetru digital de la UNI-T este usor de transportat in orice trusa de scule. Display-ul sau LCD generos, de 33 x 65 mm, face ca citirile sa fie foarte usoare, afisand valorile clar si concis. Are opt functii principale si poate masura atat tensiunea DC si AC, cat si curentul, rezistenta, capacitatea si temperatura, acoperind o gama larga de nevoi.

Plus de asta, vine cu caracteristici utile ca verificarea continuitatii cu buzzer, testarea diodelor si a tranzistorilor, si sa nu uitam de functia de deconectare automata care economiseste bateria. Are nevoie doar de o singura baterie 6F22 de 9V pentru a functiona, ceea ce il face nu numai eficient, dar si economic

Multimetru digital ANENG 620A

Multimetru digital ANENG 620A

Multimetrul digital ANENG 620A are un design aproape la fel de manevrabil ca un smartphone si vine la pachet cu o gama impresionanta de masuratori – de la curentul AC/DC la temperatura si multe altele. Pe langa precizia de top, acest dispozitiv are un ecran LCD clar si o functie de lanterna pentru acele spatii greu accesibile.

Vezi si:  Cea mai buna camera ascunsa

Si pentru ca timpul tau este pretios, multimetrul vine cu o functie de detectare automata a sarcinilor, eliminand nevoia de a ajusta manual setarile pentru fiecare masuratoare. Plus, se opreste de la sine dupa 15 minute de inactivitate, economisind bateria. Fie ca esti un electrician cu experienta sau un hobbyist pasionat, este bun pentru orice proiect, mare sau mic, asigurand nu doar precizie, ci si siguranta in utilizare.

Multimetru digital UNI-T UT131B

Multimetru digital UNI-T UT131B

Multimetrul digital UT131B de la UNI-T se se potriveste perfect in trusa ta de unelte si este un multimetru. Ecranul LCD afiseaza clar valorile, iar selectarea manuala a gamei iti ofera control complet asupra masuratorilor. Este ideal pentru masurarea tensiunii continue si alternative, intensitatii curentului continuu si rezistentelor, promitand o acuratete impresionanta datorita specificatiilor sale: tensiune DC cu o eroare minima de ±(0.5%+3) si rezistenta de pana la ±(0.8%+2).

Este durabil, rezistand la caderi de pana la 2 metri, si vine cu functii utile ca tester de diode, tester de baterii pentru 1.5V, 9V si 12V, tester de continuitate cu buzzer si alarma de supraincarcare. Plus de asta, nu trebuie sa-ti faci griji despre consumul bateriei – are indicare pentru baterie descarcata, oprire automata si dezactivare automata a luminii de fundal, toate alimentate de doua baterii AAA de 1.5V.

Multimetru Digital Plusivo

Multimetru digital Plusivo

Multimetrul digital compact de la Plusivo ar putea fi exact ce ai nevoie daca vrei ceva si ma iieftin. Are capacitatea de a masura tensiunile AC sau DC, intensitatea DC si rezistenta, perfect pentru oricine are nevoie sa testeze diode sau continuitatea unui circuit. Iar pentru ca vine cu un display iluminat care afiseaza valori de pana la 1999 (3½ bit), nu vei avea probleme sa citesti rezultatele chiar si in conditii de iluminare slaba.

Sondele sunt premium, lungi de aproximativ 110 cm si rezistente la temperaturi intre 0 si 40 de grade Celsius, sunt doar cireasa de pe tort. Este un multimetru ieftin, dar destul de calitativ pentru uz ocazional.

Multimetru digital Yato YT-73080

Multimetru digital Yato YT-73080

Yato YT-73080 are capacitatea de a testa o gama variata de valori curente precum tensiunea, curentul si rezistenta, plus alte functii utile ca testul de dioda si de continuitate, completate de un buzzer incorporat pentru ultimul. Designul sau include un ecran LCD clar pentru citiri si are o carcasa destul de rezistenta.

Fie ca ai nevoie sa masori tensiunea alternanta sau continua, cu o precizie de ± 1,2% pentru valori pana la 500V, sau sa evaluezi rezistenta si curentul, Atentie insa! Este cel mai ieftin multimetru, dar nu are siguranta, daca s-a ars, nu mai aveti ce face cu el, eu as lua ceva mai superior. Aici Yato nu a fost cel mai inspirat, dar totusi, la pretul asta e tot ce se poate oferi.

Oferte si promotii multimetre digitale

Desi eu consider ca am acoperit mai sus cam toata gama de multimetre bune, va las mai jos si link la cateva magazine online unde puteti sa gastiti reduceri si promotii la multimetru. Insa tineti cont sa fie un brand de calitate, si uitati-va la recenzii, ca sa nu luati ceva slab.

Cum alegi cel mai bun multimetru

Probabil ati vazut ca la majoritatea multimetrelor in specificatii gasim anumite lucruri pe care posibil sa nu le intelegem foarte clar, de aceea e bine sa stii cum sa alegi cel mai bun multimetru si ce ti se potriveste. Mai jos am trecut care sunt cei mai importanti factori cand cumperi un multimetru bun.

  1. Precizia si rezolutia sunt esentiale in orice instrument de masura. Cand vorbim despre un multimetru, precizia indica cat de aproape este masuratoarea instrumentului fata de valoarea reala. Rezolutia, pe de alta parte, se refera la cea mai mica diferenta pe care multimetrul o poate detecta. Un multimetru cu o precizie si rezolutie buna iti va oferi masuratori exacte, esentiale pentru diagnosticarea precisa a problemelor electrice sau pentru proiectele tale DIY.
  2. Siguranta si protectia sunt vitale, mai ales cand lucrezi cu electricitate. Alege un multimetru cu protectie buna la supratensiune si cu sigurante bine dimensionate, care te pot proteja in cazul unor erori de conectare sau a unor defalcatii ale circuitelor.
  3. Durabilitatea si fiabilitatea se refera la cat de bine va rezista multimetrul in conditii de lucru grele si cat de constant va oferi masuratori precise de-a lungul timpului. Un multimetru bine construit, cu o carcasa rezistenta la socuri, este esential pentru cei care il folosesc in medii industriale sau in conditii de teren.
  4. Usurinta de utilizare poate face diferenta intre un instrument care iti simplifica munca si unul care adauga complexitate. Ecranele mari, LCD, cu iluminare din spate, butoanele intuitive si functiile de auto-rang sunt caracteristici care fac un multimetru usor de utilizat.
  5. Functiile si capacitatile suplimentare pot adauga valoare multimetrului tau. De la masurarea temperaturii, capacitatii, frecventei, pana la testele de continuitate cu buzzer si testele de dioda, aceste functii iti pot extinde capacitatea de diagnostic.
  6. Gama de masurare a unui multimetru indica limitele maxime si minime pe care le poate masura. Este important sa alegi un multimetru care poate acoperi gama de masuratori necesare activitatii tale, fie ca este vorba de sarcini casnice mici sau de aplicatii industriale complexe.
  7. Portabilitatea este cautata si utila, mai ales pentru profesionistii care lucreaza in teren sau pentru cei care prefera sa aiba un multimetru la indemana in trusa de scule. Multimetrele compacte, usor de transportat, sunt ideale pentru utilizare mobila, oferind un echilibru intre functie si forma.
  8. Raportul calitate-pret in final, este un factor decisiv pentru multi. Chiar daca e tentant sa alegi cea mai ieftina optiune, aminteste-ti ca un multimetru este o investitie in siguranta si eficienta lucrului tau. Un instrument de calitate, care ofera masuratori precise si este construit sa dureze, merita diferenta de pret.
Vezi si:  Cea mai buna saltea cu memorie

Ce poti sa masori mai exact cu un multimetru

Ai vazut ca sunt multe functii pe un multimetru, unele care poate par greu de inteles, iar un multimetru poate fi considerat un veritabil „Elvetian” al instrumentelor de masura pentru orice pasionat de electronice, electricitate sau pentru profesionisti

Primul lucru pe care un multimetru il face fara probleme este masurarea tensiunii, fie ca vorbim despre tensiunea alternativa (AC) – acea tensiune care alimenteaza majoritatea aparatelor din casa ta, fie despre tensiunea continua (DC) – gandeste-te la baterii si la majoritatea circuitelor electronice. Acesta este esential pentru a verifica daca un circuit este alimentat corespunzator sau pentru a diagnostica probleme in diverse aparate.

Este capabil sa masoare si curentul, adica fluxul de electroni printr-un conductor. Aceasta functie este incredibil de utila pentru a verifica daca un dispozitiv consuma mai mult curent decat ar trebui sau pentru a identifica scurtcircuite. Prin masurarea curentului, poti afla de exemplu daca o componenta electronica este defecta sau in perfecta stare de functionare.

Rezistenta este un alt parametru pe care il poti masura cu un multimetru, iar aceasta indica cat de mult se opune un material sau un circuit trecerii curentului electric. Asta poate fi esential atunci cand incerci sa identifici o componenta defecta sau sa verifici continuitatea unui circuit. Daca multimetrul tau are functie de testare a continuitatii, acesta va emite un bip cand detecteaza un circuit inchis, facandu-ti munca si mai usoara.

Pe langa aceste masuratori de baza, multe multimetre ofera si alte functii suplimentare. De exemplu, unele modele pot masura capacitatea condensatoarelor, ceea ce este super important atunci cand lucrezi cu circuite electronice. Alte multimetre pot verifica tranzistorii, masurandu-le hFE (curentul de amplificare) sau pot testa diodele, verificand daca acestea permit curentului sa treaca intr-o singura directie, asa cum ar trebui.

Multimetrul iti permite nu doar sa faci masuratori de baza, dar si sa diagnostici probleme complexe in echipamente electronice si electrice. Si poate sa fie folosit de oricine, fie ca esti un hobbyist care tocmai a inceput sa exploreze lumea fascinanta a electronicii sau un profesionist cu experienta, un multimetru bun este bun in orice trusa de scule as zice.

multimetru bun

Cel mai bun multimetru digital profesional

Un multimetru digital profesional poate masura cu precizie tensiuni, curenti si rezistente si are capacitatea de a oferi citiri precise pentru frecventa, capacitate, temperatura si chiar parametri mai specializati, cum ar fi testarea tranzistorilor sau a diodelor. Ce il face cu adevarat profesional nu este doar varietatea de functii, ci si precizia si consistenta masuratorilor pe care le ofera.

Multimetrele digitale profesionale sunt construite pentru a rezista si vin adesea cu carcase robuste, rezistente la praf si umezeala, si sunt proiectate sa suporte cazaturi accidentale. In plus, siguranta este mai mare, pentru ca aceste dispozitive sunt dotate cu protectii impotriva supratensiunii si a supracurentului, precum si cu sigurante usor de inlocuit, pentru a proteja atat utilizatorul, cat si instrumentul de eventualele greseli de conectare.

Ecranele mari, cu afisaj clar si iluminare din spate, asigura ca poti citi masuratorile chiar si in conditii de iluminare slaba. Multimetrele digitale profesionale ofera, de obicei, interfete intuitive, cu butoane si selectoare care faciliteaza navigarea prin diferitele moduri si functii. Functii precum auto-rangul simplifica munca, automatizand selectia gamei de masura, astfel incat tu sa te poti concentra pe lucrul in sine, nu pe setari.

Multe modele profesionale permit transferul datelor catre un PC sau alte dispozitive, salvarea datelor, facilitand documentarea si analiza masuratorilor. Aceasta caracteristica este de nepretuit pentru inginerii care au nevoie sa monitorizeze si sa inregistreze parametrii electrici pe durata unor experimente sau aplicatii de lunga durata.

Cel mai bun multimetru automat

Multimetrului automat, zis si multimetru cu autoselectie de gama, vine cu functia de „auto-rang”. Aceasta permite aparatului sa recunoasca automat ce tip de masuratoare trebuie efectuat (tensiune, curent, rezistenta etc.) si sa ajusteze parametrii de masurare in consecinta. Practic, scapi de grija selectarii gresite a gamei de masura, o eroare comuna care poate duce la citiri inexacte sau chiar la deteriorarea multimetrului.

Daca esti nou in lumea electronicii sau electricitatii, scutirea de a ghici setarea corecta elimina una dintre cele mai mari bariere de intrare. Chiar si pentru veteranii domeniului, economia de timp si eliminarea erorilor umane sunt avantaje semnificative. Nu mai vorbim de situatiile in care esti pe teren, sub presiune, si trebuie sa faci masuratori rapide si precise.

Vezi si:  Cel mai bun capsator electric

Cel mai ieftin multimetru digital

Multe branduri ofera modele de baza la preturi accesibile, care sunt suficiente pentru lucrari casnice, hobby-uri sau chiar pentru studentii care isi fac primii pasi in electronice si electricitate. Aceste multimetre pot masura tensiunea, curentul, rezistenta si uneori chiar mai mult, cum ar fi frecventa sau capacitanta.

Desigur, un multimetru mai accesibil la pret poate sa nu vina cu toate functiile avansate sau acuratetea pe care o ofera modelele mai scumpe, dar intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui este daca ai nevoie de acele functii, pentru ca pentru utilizari de baza, cum ar fi verificarea bateriilor, testarea continuitatii unui circuit sau masurarea tensiunii in prizele de acasa, un multimetru mai economic este perfect capabil sa iti ofere informatiile de care ai nevoie.

Ce cred ca e important de considerat cand optezi pentru un multimetru mai ieftin este siguranta. Trebuie sa te asiguri ca dispozitivul pe care il alegi este certificat pentru categoriile de tensiune la care planuiesti sa il folosesti si ca are caracteristici de siguranta, cum ar fi protectia la supratensiune. Siguranta nu ar trebui sa fie niciodata compromisa pentru economie.

multimetru ieftin

Parerea mea despre multimetre si ce produs va recomand

Ziceam la inceput ca am descoperit de ce e important sa alegi un multimetru bun, si e destul de amuzant, dar dupa cum spuneam am avut nevoie sa masor o baterie auto pentru ca am lasat-o pe redresor si nu stiam daca tine curentul. Redresorul indica el acolo ceva dar nu asa precis, si am zis sa iau un multimetru. Am luat bineinteles cel mai ieftin, 30 lei am dat pe el, si surprins am fost sa vad ca indica o tensiune care avea diferente mari, foarte mari, care ulterior erau inicate corect de multimetru imprumutat de la cineva, unul de calitate, superior.

Hai sa zicem totusi ca n-ar fi mare problema ca indica mai inexact, dar problema mare a fost ca nu avea rezistenta, siguranta, ce-o fi, si l-am bagat la 220V, unde desi scria ca suporta, nu am selectat corect si a facut poc, lucru care nu trebuia sa se intample ,dar la 30 lei, asta am primit. De aceea recomand ca modele ieftine sa luati minim UNI-T UT131B care e super ok ca model pentru uz casnic.

Pentru cei care vor ceva profesional, m-am documentat si am aflat care sunt cele mai cautate, iar ceva foarte bun este clar Uni-T UT196, un produs foarte recomandat, ori puteti sa va uitati si la Maxwell 25304, la fel de recomandat si cu siguranta foarte bun. Mai jos va las si un clip in care vi se explica functiile la un multimetru si cum se foloseste.

Intrebari frecvente despre multimetre

multimetru profesional si calitativ

Care este diferenta intre un multimetru analogic si unul digital?

multimetru profesional digital

Diferenta principala este modul in care iti arata rezultatele. Un multimetru analogic foloseste un ac pe o scala pentru a-ti indica masuratoarea, cam ca acele ceasuri vechi de mana, adaugand un pic de nostalgia. Pe de alta parte, un multimetru digital iti prezinta cifrele pe un ecran LCD, clar si usor de citit, ca ecranul telefonului tau. Digitalii sunt, in general, vazuti ca fiind mai precisi, mai usor de utilizat si cu functii suplimentare fata de fratii lor analogici.

Ce tipuri de baterii folosesc multimetrele si cat de des trebuie inlocuite?

Multimetrele functioneaza de obicei cu baterii standard – fie ca e vorba de AA, AAA, sau cele de 9 volti. Cat despre cat de des trebuie schimbate, ei bine, asta depinde mult de cat de des il folosesti si de functiile pe care le are multimetrul tau. Unii pot merge luni de zile fara schimbare, in timp ce modelele mai avansate, cu ecrane mari, iluminate, pot manca bateriile un pic mai rapid. Dar stii cum e, o verificare periodica a stadiului bateriei te va ajuta sa nu ramai niciodata in pana in mijlocul unui proiect.

Ce inseamna precizia unui multimetru?

multimetru de calitate

Precizia unui multimetru, pe intelesul tuturor, este cat de aproape poate indica aparatul tau valoarea reala a ceea ce masori. Gandeste-te la precizie ca la abilitatea multimetrului de a-ti spune „adevarul” despre tensiune, curent sau orice altceva incerci sa masori. Daca un multimetru iti arata 10V atunci cand masori o baterie de 10V, spune ca e precis. Insa, trebuie sa retii ca niciun instrument nu e perfect; intotdeauna va exista o mica marja de eroare. Asadar, cand auzi ca un multimetru are o precizie de ±1%, inseamna ca rezultatele sale vor fi in realitate cu 1% mai mult sau mai putin decat valoarea masurata efectiv.

Cum interpretez codurile de eroare afisate de un multimetru digital?

Majoritatea multimetrelor vin cu un manual de utilizare care include o sectiune dedicata acestor coduri. Fiecare cod este, de obicei, asociat cu o problema specifica: de la erori de masurare, cum ar fi depasirea limitelor de masura (overload) indicata adesea prin „OL” sau „1”, pana la erori interne ale dispozitivului. Ideea e sa iei manualul, sa cauti codul care iti apare pe ecran si sa vezi ce semnifica. Uneori, solutia e simpla ca reconectarea cablurilor sau ajustarea setarilor. Alteori, s-ar putea sa indici o problema mai serioasa care necesita interventia unui specialist. Important este sa nu ignori aceste coduri; ele sunt acolo pentru a te ajuta sa identifici si sa rezolvi rapid orice probleme.

https://www.youtube.com/watch?v=s_oWGbELPGo&pp=ygUKbXVsdGltZXRydQ%3D%3D

A fost util acest articol?

Alege o stea pentru a vota

Nota medie: 5 / 5. Voturi: 9

Nu sunt voturi pana acum