Sari la conținut

Cel mai bun compostor de gradina

5
(16)

Un compostor de gradina ajuta la mentinerea sanatatii si fertilitatii solului pentru ca ne ajuta sa reducem cantitatea de deseuri si transforma resturile de bucatarie si de gradina in compost bogat in nutrienti, un amendament de sol de top care imbunatateste structura solului, ajutand la retinerea apei si la aerarea acestuia. Este o metoda simpla si eficienta de a recicla si de de a va asigura ca gradina dvs. primeste cel mai bun tratament posibil.

Prin adoptarea compostarii, veti avea parte de o gradina prospera, si mai jos am pregatit un top cu cele mai bune compostoare de gradina, unde am inclus cele mai populare si cautate tipuri de compostoare.

compostor de gradina bun

Top cele mai bune compostoare de gradina

Acestea sunt cele mai bune produse, iar la finalul listei ai o lista cu cateva magazine online care ofera reduceri si promotii.

Compostor Juwel Aeroquick-Termo 420 L, All Season, Rezistent-UV

Compostor Juwel Aeroquick-Termo 420 L

Compostorul Aeroquick 420 de la Juwel vine cu un sistem de ventilatie de tip labirint absolut genial. Aerul isi face drum prin fantele de la baza compostorului si este apoi indrumat printr-o serie de lamele ingenioase, asigurandu-se ca totul este aerat cum trebuie pentru o compostare rapida.

Avand clape de umplere si evacuare generoase si o capacitate de aproape 420 de litri, acest compostor e gata sa preia o cantitate serioasa de deseuri organice. Este fabricat din plastic reciclat de inalta calitate, rezistent la UV si extrem de durabil, si nu in ultimul rand, designul sau conic ii imbunatateste eficienta si ii permite si sa se integreze perfect in orice gradina.

Are dimensiuni destul de mari, dar totusi compact – 106 cm in inaltime si 80 cm atat in latime cat si in lungime, ocupa surprinzator de putin spatiu fata de capacitatile sale. Si la doar 15 kg, e destul de usor de mutat in caz ca iti schimbi planurile de design in gradina.

Compostor de gradina Keter 470 L

Compostor de gradina Keter 470 L

Compostorul de la Keter are o capacitate de 470 de litri si o forma special conceputa pentru a asigura o circulatie optima a aerului in interior, ceea ce accelereaza procesul de descompunere a materialelor organice. Adica nu va trebui sa astepti prea mult pana cand vei putea folosi compostul produs pentru gradina ta.

Si daca te ingrijoreaza mirosurile… ei bine, Keter a gandit si la asta. Sistemul de design al acestui composter previne formarea acelor mirosuri neplacute, tipice procesului de compostare, asa ca poti sa-l tii aproape de casa fara sa-ti faci griji, iar datorita incuietorilor inteligente ale pieselor din plastic, il poti monta rapid si fara a avea nevoie de unelte suplimentare. Este perfect pentru cei dintre noi care prefera solutii simple si eficiente.

Dimensiunile sunt de 79 x 79 x 79 cm si culoarea neagra, deci se va integra discret si estetic in orice gradina, adaugand o nota de stil pe langa functionalitatea sa remarcabila.

Compost de uz casnic, Outsunny, Otel/Polipropilena

Compost de uz casnic Outsunny 160L

Compostorul de la Outsunny are un design cu doua compartimente care iti permite sa separi compostul in diferite stadii de fermentatie si sa continui sa adaugi resturi in timp ce partea cealalta isi face magia. Gandeste-te la asta ca la un sistem continuu de reciclare, fara intreruperi.

Si pentru ca este rotativ, uitati de zilele in care trebuia sa folositi o lopata sau orice alt instrument pentru a amesteca compostul. Cu doar cateva rotiri, continutul este amestecat eficient, favorizand astfel o descompunere mai rapida. Ventilatia este, de asemenea, un aspect cheie al acestui produs. Cu cele 8 orificii de aerisire, compostorul asigura o circulatie optima a aerului, esentiala pentru a accelera procesul de compostare si pentru a mentine mirosurile la un nivel minim.

Este fabricat din otel si polipropilena (PP) si este pregatit sa faca fata conditiilor exterioare, fie ca e vorba de ploaie, soare sau chiar zapada. Plus, vine intr-o culoare neagra eleganta, care se va integra usor in orice colt al gradinii tale.

Compostor de gradina Compogreen 220 L

Compostor de gradina Compogreen 220 L

Compostorul de gradina Compogreen are o capacitate de 220 de litri si are o rezistenta buna la inghet, ceea ce inseamna ca poate face fata cu brio oricarui sezon, fara sa-ti faci griji ca conditiile meteo ii vor afecta performanta. Acesta te ajuta sa economisesti bani pe ingrasaminte chimice, dar si sa reduci cantitatea de deseuri care ajung la depozitul de gunoi.

Vezi si:  Cea mai buna drujba pe benzina

Designul sau special asigura o circulatie uniforma a aerului, esentiala pentru un proces rapid de descompunere. Mai mult, forma sa permite irigarea compostului fara eforturi suplimentare din partea ta. Si daca te gandesti la accesibilitate, acest compostor are totul: o clapeta superioara pentru umplere usoara si o usa inferioara detasabila care face golirea compostului matur o briza.

Capacul simplu este conceput sa protejeze continutul eficient iar structura sa inchisa impiedica accesul animalelor, mentinand compostul in siguranta si fara interferente, si la doar 4 kg, este surprinzator de usor, avand in vedere durabilitatea si volumul sau generos.

Lada compost gradina/compostor Toomax Ambition

Lada compost gradina/compostor Toomax Ambition

Compostorul Toomax Ambition are o capacitate de 260 de litri si este fabricat din polipropilena puternica si reciclata. Nu conteaza daca ploua, ninge sau soarele isi arata puterea, Toomax Ambition ramane neclintit, protejand procesul de compostare de capriciile vremii. Si, pentru ca vorbim de capricii, capacul sau tine apa la distanta si face incarcarea cu resturi organice o joaca de copii.

Nu ai nevoie de o baza speciala pentru el. Gaurile de ventilatie sunt gandite sa ajute la aerisirea compostului, asigurand un proces de compostare eficient si rapid. Asta inseamna ca poti incepe sa transformi frunzele cazute, iarba taiata, frunzele de ceai, zatul de cafea si chiar cojile de oua intr-un compost nutritiv fara prea mult efort.

Si, sa nu uitam, vine ambalat plat, ceea ce inseamna ca il poti asambla in doar cateva minute. Fara instrumente complicate, fara instructiuni greu de inteles – este gata de actiune aproape imediat ce a ajuns in gradina ta.

Oferte si promotii compostoare gradina

Compostoarele de gradina vin in mare parte ca modele similare, diferenta majora fiind capacitatea si cateva caracteristici care le detaliez mai jos. Insa pentru cei care vor sa vada si alte modele mai jos las cateva magazine online care au compostoare de gradina la preturi foarte ok si de diferite dimensiuni, desi, recomand sa alegeti din lista de mai sus pentru ca m-am documentat personal despre ele si sunt foarte ok ca pret.

Cum alegi un compostor de gradina bun

Cand iti cumperi un compostor de gradina mai mult ca sigur vrei sa te asiguri ca se potriveste bine si ca va lucra alaturi de tine pentru a transforma gradina intr-un loc mai verde si mai prosper. Sa trecem impreuna prin cativa pasi si criterii esentiale care te vor ajuta sa faci alegerea potrivita.

  1. Dimensiunea compostorului: Asta depinde mult de cat de mare este gradina ta si de cantitatea de deseuri organice pe care o produci. Daca ai o gradina mica sau medie si nu te astepti sa ai foarte multe deseuri, un compostor cu o capacitate de 200-400 de litri ar fi ideal. Dar pentru gradinile mai mari sau pentru cei care au si o bucatarie generoasa in ceea ce priveste resturile organice, un compostor de 400-800 de litri ar fi mai potrivit. Este important sa gasesti un echilibru intre spatiul disponibil si nevoile tale de compostare pentru a nu te trezi cu un compostor prea mic sau prea mare.
  2. Materialul: Majoritatea compostoarelor sunt fabricate din plastic sau lemn. Compostoarele din plastic sunt usoare, rezistente la intemperii si relativ ieftine. Compostoarele din lemn ofera gradinii tale un aspect mai natural si pot fi mai durabile, dar necesita mai multa intretinere pentru a le proteja de putrezire si daunatori. Alegerea materialului depinde de preferintele personale si de cat de mult esti dispus sa investesti in intretinere.
  3. Sistemul de ventilatie: O buna circulatie a aerului este esentiala pentru un proces de compostare eficient, asa ca cauta un compostor cu suficiente orificii de ventilatie sau un sistem de aerisire bine gandit. Accesul usor la compost este vital. Multe modele au o deschidere superioara pentru adaugarea deseurilor si una sau mai multe usi la baza pentru extragerea compostului matur. Aceste caracteristici iti vor simplifica mult procesul de compostare.

Pe langa cele 3 caracteristici, eu as lua in considerare usurinta de asamblare si durabilitatea compostorului. Verifica recenziile si vezi cat de simplu este sa asamblezi produsul ales. Un compostor care este complicat de asamblat sau necesita unelte speciale poate deveni repede o sursa de frustrare. Un compostor durabil te va servi ani de zile, asa ca este o investitie inteleapta sa alegi un model care promite rezistenta si longevitate.

Ce face mai exact un compostor de gradina bun

La baza, un compostor de gradina este ca o bucatarie mica pentru microorganisme, unde resturile organice sunt transformate in compost. Procesul de compostare este o descompunere controlata a materialelor organice, realizata de o armata de microorganisme, cum ar fi bacterii, fungi si chiar anumiti viermi si insecte. Aceste microorganisme mananca, digera si descompun materia organica, transformand-o in cele din urma intr-un material asemanator solului, plin de nutrienti, cunoscut sub numele de compost.

Vezi si:  Cea mai buna sonerie wireless

Compostoarele vin in diferite forme si marimi, de la simple containere deschise pana la sisteme rotative sofisticate. Indiferent de stil, principiul de baza ramane acelasi: oferirea unui mediu ideal pentru ca microorganismele sa-si faca treaba. Pentru ca procesul de compostare sa fie eficient, compostorul trebuie sa asigure un echilibru bun intre materialele bogate in carbon, cum ar fi frunzele uscate si aschiile de lemn (cunoscute si ca „maronii”), si cele bogate in azot, cum ar fi resturile de legume si iarba taiata (numite „verzi”). Acest echilibru ajuta la mentinerea unei rate optime de descompunere.

Microorganismele au nevoie de oxigen pentru a descompune materialele organice eficient. De aceea, multi compostori sunt proiectati cu orificii sau sunt fabricati din materiale care permit aerului sa circule. Unele modele au chiar sisteme de amestecare sau rotire, facilitand aerarea si accelerand procesul de compostare.

Compostul trebuie sa fie umed, dar nu imbibat. Ganditi-va la el ca la un burete umezit corespunzator. Daca compostul este prea uscat, microorganismele nu pot supravietui si procesul se opreste. Daca este prea umed, lipsa oxigenului poate incetini descompunerea si poate duce la mirosuri neplacute. Majoritatea compostoarelor au un capac sau un sistem pentru a proteja compostul de ploaie excesiva si pentru a mentine umiditatea ideala.

Pe masura ce procesul de compostare avanseaza, materialele initial recunoscibile se transforma intr-un amestec intunecat, maruntit, care miroase a pamant de padure. Acest produs final, compostul, este bogat in nutrienti si poate fi folosit pentru a imbogati solul din gradina ta, imbunatatind structura solului, retentia de apa si activitatea microbiana.

compostor de gradina plin

Cel mai bun compostor de gradina din lemn

Compostoarele din lemn aduc o estetica naturala gradinii tale. Spre deosebire de cele din plastic sau metal, un compostor din lemn se integreaza in peisajul exterior, adaugand un aspect rustic si cald. Lemnul, fiind un material natural, creeaza un mediu mai prietenos pentru descompunerea deseurilor organice, facilitand un proces de compostare eficient.

Unul dintre marile avantaje ale lemnului este capacitatea sa de a respira pentru ca permite o circulatie excelenta a aerului prin compost, un factor crucial in accelerarea procesului de descompunere. Aerisirea adecvata previne supraincalzirea si uscarea excesiva a compostului, mentinand un mediu umed si cald, ideal pentru activitatea microorganismelor care transforma deseurile tale de gradina si bucatarie in compost bogat in nutrienti.

Lemnul este un izolator natural, ceea ce inseamna ca va mentine caldura in interiorul compostorului mai bine decat alte materiale, accelerand procesul de compostare in lunile mai reci. Desigur, compostoarele din lemn necesita un pic mai multa intretinere decat cele din plastic sau metal. Lemnul trebuie tratat pentru a rezista la intemperii si la putrezire, dar cu un tratament adecvat si o intretinere minima, compostorul tau din lemn poate dura ani de zile.

Cel mai bun compostor de gradina din plastic

Varianta din plastic are avantajele sale distincte care o pot face alegerea preferata pentru multi gradinari. Primul avantaj ar fi faptul ca sunt extrem de usoare si usor de mutat. Daca te decizi ca locul initial ales nu este perfect sau daca pur si simplu vrei sa reorganizezi spatiul din gradina, un compostor din plastic poate fi transportat fara prea mult efort. Aceasta mobilitate este un mare plus, mai ales in comparatie cu variantele din lemn, care odata montate, devin structuri mai permanente si greu de relocat.

Acestea au si o rezistenta mai buna la intemperii, plasticul nu putrezeste, nu rugineste si nu se deterioreaza sub actiunea soarelui, ploii sau zapezii. Aceasta inseamna ca compostorul tau va avea o viata lunga in gradina ta, fara grija intretinerii constante.Si multe modele sunt fabricate din plastic reciclat, ceea ce le face o optiune sustenabila pentru cei constienti de impactul lor asupra mediului.

Din punct de vedere al eficientei procesului de compostare, compostoarele din plastic au adesea un design bine gandit, cu sisteme de aerisire integrate care asigura o circulatie optima a aerului. Asta inseamna ca deseurile organice se vor descompune mai rapid, transformandu-se in compost bogat in nutrienti pentru plantele tale. Multe dintre aceste compostoare sunt dotate cu capace etanse, care ajuta la mentinerea umiditatii necesare in interior si previn accesul daunatorilor.

Compostoarele din plastic sunt adesea mai accesibile din punct de vedere financiar decat alternativele din lemn sau metal. Daca bugetul este un factor important pentru tine, acest tip de compostor poate oferi un echilibru ideal intre cost, durabilitate si eficienta. Si inca un mic plus, instalarea lor este, de obicei, simpla si rapida, fara a necesita unelte sau abilitati speciale, ceea ce le face perfecte pentru gradinarii de toate nivelurile.

compostor de gradina ieftin

Cel mai ieftin compostor de gradina

Pentru multi dintre noi, gradinaritul este o pasiune, dar asta nu inseamna ca vrem sa cheltuim o avere pe accesorii. Un compostor ieftin iti permite sa incepi compostarea fara a face o cheltuiala prea mare, si avand in vedere ca scopul principal al unui compostor este sa transforme deseurile organice intr-un amendament bogat pentru sol, de ce sa platesti mai mult pentru o functie atat de simpla?

Vezi si:  Cel mai bun cazan de tuica

Compostoarele ieftine vin in diverse forme si marimi. De la modele simple, din plastic, pana la variante DIY din materiale reciclate, optiunile sunt practic nelimitate. Chiar si compostoarele ieftine pot fi surprinzator de durabile si eficiente. Multe modele din plastic sunt rezistente la intemperii si UV si se asigura ca vei avea un compostor functional pentru ani de zile. Si nu uita, procesul de compostare nu depinde de cat de scump este compostorul, ci de cum il gestionezi. Cu putina grija si atentie la echilibrul dintre verzi (materiale bogate in azot) si maronii (materiale bogate in carbon), compostarea poate fi la fel de eficienta intr-un model ieftin ca si in unul de lux.

Parerea mea despre compostorul de gradina si ce recomand

Am norocul ca in familie sa avem cateva persoane pasionate de gradinarit, care m-au facut si pe mine sa imi fac pe un teren un solar de legume unde vara plantez cateva rosii, castraveti si ce mai e necesar pentru o alimentatie cat de cat bio, pentru ca stim cu totii ce fel de legume gasim prin magazine, din pacate. Si asa am luat si un compostor de gradina pentru a-l lasa la tara si strang in el resturi alimentare pe care ulterior le folosesc in solar ca ingrasamant.

Cel mai bun compostor de gradina este Juwel Aeroquick-Termo 420 L, un model bine construit si rezistent. Bineinteles are si un pret mai mare, dar daca nu se incadreaza in bugetul tau poti alege si compostorul de gradina Keter 470 L care are cam aceiasi capacitate dar are un pret cu mult mai mic. Depinde foarte mult de ce nevoi aveti fiecare, iar asa alegeti si cel mai bun compostor.

Intrebari frecvente despre compostoarele de gradina

Exista vreo diferenta intre compostoarele stationare si cele rotative?

compostor gradina bun

Exista o diferenta destul de mare intre compostoarele stationare si cele rotative, si tine mai ales de modul in care le gestionezi. Compostoarele stationare sunt fixe, asa ca adaugi deseurile organice la gramada si le lasi sa se descompuna in timp, cu interventii ocazionale de aerare sau amestecare. Pe de alta parte, compostoarele rotative sunt ca niste barci in furtuna; le poti roti manual, ceea ce faciliteaza amestecarea si aerarea compostului fara prea mult efort. Acest lucru accelereaza procesul de compostare, facandu-l mai rapid si mai eficient. Deci, daca esti genul de persoana care prefera sa fie mai activ in procesul de compostare si vrei rezultate mai rapide, compostorul rotativ ar putea fi mai pe gustul tau.

Este necesar sa adaug apa in compostorul de gradina?

Adaugarea apei in compostorul tau de gradina este ca si cum ai oferi o bautura racoritoare microorganismelor care lucreaza din greu acolo. Compostul trebuie sa aiba umiditatea unui burete stoarsa bine pentru ca procesul de descompunere sa se desfasoare eficient. Daca simti ca mixul tau e mai uscat decat ar trebui, nu ezita sa-i dai un pic de apa. Dar, atentie, nu exagera; prea multa apa poate ineca microorganismele si poate incetini compostarea.

Cum pot preveni mirosurile neplacute din compostor?

compostor de gradina tip lada

Pentru a tine la distanta mirosurile neplacute din compostor, trebuie sa mentii un echilibru de materiale. Asigura-te ca adaugi un amestec bun de materiale „verzi” bogate in azot, cum ar fi resturi de bucatarie, si materiale „maronii” bogate in carbon, precum frunzele uscate si aschiile de lemn. Acest echilibru ajuta la accelerarea descompunerii fara sa creezi un mediu prea umed sau anaerob, care de obicei duce la aparitia mirosurilor. De asemenea, aerisirea periodica a compostului prin amestecare sau intoarcere asigura o buna oxigenare, prevenind mirosurile si creand un compost sanatos pentru gradina ta. Simplu, nu?

Este necesar sa amestec continutul compostorului? Daca da, cat de des?

Da, este de ajutor sa amesteci continutul compostorului ocazional. Ideal ar fi sa faci acest lucru o data la fiecare cateva saptamani sau atunci cand adaugi un nou strat de deseuri organice. Chiar si o simpla intoarcere cu o furca de gradina sau o lopata poate face minuni pentru compostul tau. Gandeste-te la asta ca la un mod de a le oferi microorganismelor mici o mana de ajutor pentru a-si face treaba mai eficient. Plus, este un mic exercitiu pentru tine – un castig pentru toata lumea

A fost util acest articol?

Alege o stea pentru a vota

Nota medie: 5 / 5. Voturi: 16

Nu sunt voturi pana acum