Un aparat de facut iaurt functioneaza destul de simplu, acesta poate sa prepare iaurt din lapte proaspat direct acasa si o poate face in mai putin de 12 ore, fiind un aparat ideal pentru cei care mananca sanatos si consuma iaurt regulat. Mai jos am pregatit o lista cu aparate de iaurt bune si de calitate, am facut un top cu cele mai bune aparate de facut iaurt si am ales produse raportate bine la pret calitate dar si recomandate de alti utilizatori.
Top cele mai bune aparate de facut iaurt
Acestea sunt cele mai bune produse, iar la finalul listei ai o lista cu cateva magazine online care ofera reduceri si promotii.
Aparat de facut iaurt si branza Rommelsbacher JG80
Rommelsbacher JG80 are o putere de 20 W si este lipsit de BPA pentru un plus de siguranta alimentara. Aparatul dispune de senzori de control tactil, oferind 4 programe presetate pentru diverse nevoi culinare: iaurt natural, crema de branza, optiuni vegane si extracte aromatice din plante. Ai si posibilitatea de a ajusta programele sau de a crea programe individuale, cum ar fi pentru aluat acru.
Dispune de 4 recipiente din ceramica, fiecare cu capac, avand o capacitate de 125 ml, si alte 2 recipiente din sticla cu o capacitate mai generoasa de 1,2 L. Totul fara BPA, pentru o experienta de preparare sigura si sanatoasa. Functia Timer 24 de ore iti ofera flexibilitate, iar protectia impotriva supraincalzirii asigura utilizarea in siguranta.
Masina preparare iaurt si branza Cuisinart YM400E
Cuisinart YM400E iti ofera posibilitatea de a crea iaurt si branza acasa, fara eforturi complicate, de la nutrienti esentiali pana la probiotice benefice. Are o putere de 40 W si doua trepte de putere, fiind adaptabil nevoilor tale culinare.
Aceast aparat de facut iaurt simplifica intregul proces deoarece ecranul LCD se ocupa de temperatura si timp, astfel incat sa obtii mereu rezultatele dorite. Materialul carcasei este din inox si confera durabilitate si eleganta, iar pachetul include 6 borcane de sticla si 2 borcane din plastic, oferindu-ti flexibilitate in prepararea cantitatilor dorite.
Aparat de preparat iaurt Steba JM 2
Aparatul de preparat iaurt Steba, modelul JM 2, este un aparat de buget care vine cu o functie de temporizare si comutator pentru consistenta perfecta. Este echipat cu un ecran LCD si ofera un volum net total de 2.4 litri, garantand astfel cantitati generoase de iaurt delicios.
Aparatul de facut iaurt are o putere de 21 W si ca functii vine cu oprire automata pentru a eficientiza utilizarea. Il poti spala cu usurinta aparatul in masina de spalat vase, eliminand grija curatarii manuale iar carcasa este din otel inoxidabil pentru a asigura o fiabilitate buna in timp.
Aparat pentru facut preparat Iaurt Biovita-YM10
Biovita-YM10, este un aparat de facut iaurt ieftin si de calitate care te ajuta in calatoria catre o alimentatie sanatoasa. Acesta te ajuta sa transformi laptele in iaurt proaspat, indiferent daca alegi variantele vegetale sau de origine animala.
Procesul de preparare este simplu: adaugi 1 litru de lapte la temperatura camerei in vasul iaurtierei si introduci cultura de fermenti. In 8-10 ore, aparatul mentine temperatura constanta la 42 de grade Celsius, iar rezultatul este un iaurt proaspat si delicios.
Aparat pentru iaurt Clatronic
Aparatul Clatronic JM 3344 este un aparat de facut iaurt ieftin, dar calitativa in ciuda pretului foarte mic, are o capacitate de pana la 1,1 litri si iti permite sa obtii iaurt proaspat si delicios. Vine 7 cesti de sticla cu capac filetat, fiecare cu un volum de 160 ml, oferindu-ti posibilitatea sa pregatesti portii individuale sau sa experimentezi cu arome diferite.
Comutatorul iluminat simplifica utilizarea, iar husa transparenta adauga un plus de eleganta in bucatarie. Are o putere de 14 W si un panou de comanda mecanic, fiind foarte usor de utilizat chiar si pentru cei mai putin tehnici. Indicatorul luminos adauga un element practic, semnalandu-ti stadiul procesului de preparare.
Oferte si promotii aparate de facut iaurt / iaurtiere
Trebuie sa stii ca un aparat de facut iaurt are un principiu de functionare simplu, iar diferentele sunt la capacitate si putere, dar iti las mai jos o lista cu cele mai bune magazine online unde poti sa gasesti aparate de facut iaurt la promotii si reduceri. E bine sa verifici pretul pe mai multe site-uri deoarece sunt anumite campanii si oferte care pot sa iti ofere un pret competitiv. Mai sus am ales cele mai bune aparate de facut iaurt si ti-am pus deja magazinul cu cel mai mic pret la fiecare, dar, il poti cauta si pe restul pentru a verifica pretul.
Cum alegi cel mai bun aparat de facut iaurt
Desi poate te gandesti ca am spus ca e simplu un aparat de facut iaurt si nu prea difera, trebuie sa mentionez ca si daca sunt simple, tot exista cateva aspecte importante de care cred eu ca trebuie sa tinem cont atunci cand dorim sa cumparam un aparat de iaurt, iar mai jos am sa ti le enumar si iti explic putin de ce trebuie sa tii cont de ele.
- Capacitatea aparatului: Aceasta va determina cat de mult iaurt poti prepara odata. Modelele variaza in capacitate, unele pot prepara cantitati mai mari, ideale pentru familii numeroase, in timp ce altele sunt mai potrivite pentru portii mai mici sau pentru persoane care prefera varietatea. Daca stiti ca o sa consumati iaurt mai des, eu recomand sa luati unul care are capacitate mare, incat sa faceti mai mult odata.
- Tipul de recipiente sau borcane: Unele modele vin cu borcane individuale, ceea ce poate fi practic pentru a prepara diferite arome sau pentru a avea portii individualizate. Altele vin cu un singur recipient, ceea ce poate fi mai comod pentru curatare si depozitare. Majoritatea alese de mine au recipiente multiple.
- Controlul temperaturii si timpului de fermentare: Unele aparate de iaurt ofera optiuni de control al temperaturii sau programe presetate pentru a asigura un proces de fermentare optim pentru diferite tipuri de iaurt sau pentru a permite personalizarea procesului in functie de preferinte.
- Durabilitatea si calitatea materialelor: Alegerea unui aparat de iaurt realizat din materiale de calitate poate asigura o viata lunga de utilizare si un iaurt proaspat si sanatos pe termen lung. E important sa fie dintr-un material calitativ cum e otelul inoxidabil, iar recipientele din material fara BPA.
- Usurinta in utilizare si curatare: Aparatele cu panouri de control simple sau cu functii usor de inteles sunt preferate, iar cele care permit curatarea rapida si eficienta sunt apreciate si mai mult de utilizatori, dar si cele cu panou mecanic sunt ok si durabile in timp, acum depinde mult ce tip preferati, daca sunteti fan la modele clasice sau doriti ceva cu tehnologie mai multa.
Cel mai bun aparat de facut iaurt
La nivel fundamental, functionarea unui aparat de facut iaurt este bazata pe principiul fermentarii lactate deoarece cu ajutorul culturilor bacteriene, laptele se transforma in iaurt printr-un proces controlat de fermentare. Principiul este simplu, dar rezultatele sunt notabile – un iaurt proaspat, bogat in probiotice si substante nutritive esentiale. Acestea permit utilizatorilor sa aleaga intre lapte de origine animala sau vegetala, oferind optiuni precum lapte de soia, migdale sau orez. Aceasta flexibilitate reprezinta o adevarata rampa de lansare pentru cei care adopta diete diferite sau au restrictii alimentare.
Majoritatea aparatelor sunt echipate cu functii precum timer-ul si controlul temperaturii, asigurand un proces de fermentare optim si personalizat. Acest nivel de control iti permite sa obtii iaurtul perfect, potrivit gustului tau si necesitatilor nutritionale. Pe langa beneficiile nutritionale, prepararea iaurtului acasa aduce si avantaje economice. Utilizand ingrediente de calitate si eliminand aditivii si conservantii din iaurturile de pe rafturile magazinelor, poti economisi bani pe termen lung si contribui la un stil de viata mai sanatos.
Cum functioneaza un aparat de facut iaurt
Procesul incepe prin pregatirea ingredientelor de baza: lapte si o cultura specifica de bacterii lactice, numita si starter de iaurt (v-am lasat si la starter link mai sus). In mod traditional, se foloseste o mica cantitate dintr-un iaurt anterior preparat sau, in cazul unor aparate moderne, se poate utiliza o cultura liofilizata speciala. Laptele este incalzit la o temperatura adecvata, de obicei in jur de 40-45 de grade Celsius, pentru a activa bacteriile lactice. Acest pas este foarte important, deoarece o temperatura prea mare poate distruge bacteriile, afectand procesul de fermentare iar o temperatura prea scazuta poate incetini sau chiar opri procesul.
Dupa incalzire, laptele si starterul de iaurt sunt amestecate in recipientele aparatului. Aceste recipiente sunt de obicei din sticla sau plastic si sunt prevazute cu capac pentru a mentine conditiile optime de fermentare. Aparatul pastreaza apoi temperatura constanta pentru un interval de timp specific, permitand bacteriilor sa transforme laptele in iaurt. Procesul de fermentare poate dura intre 6 si 12 ore, in functie de aparat si de preferintele personale ale utilizatorului. Acest timp este esential pentru a asigura dezvoltarea corespunzatoare a culturilor bacteriene si obtinerea unei consistente si arome ideale ale iaurtului.
La finalul ciclului de fermentare, iaurtul este gata pentru a fi racit si apoi pastrat in frigider. Se recomanda chiar maturarea acestuia pentru o consistenta si gust imbunatatite. Un aspect interesant este ca, dintr-o portie de iaurt obtinuta, poti pastra o mica cantitate pentru a initia procesul de fermentare pentru loturile viitoare.
Cel mai ieftin aparat pentru prepararea iaurtului
Aparatele pentru prepararea iaurtului ieftine sunt mai ideale pentru cei care doresc sa incerce producerea iaurtului acasa dar sa nu dea sume mari de bani. Diferenta principala intre aceste modele si cele mai scumpe consta adesea in capacitatea de productie, mai degraba decat in caracteristicile tehnologice sofisticate. Aceste aparate ieftine sunt simplu construite, fara caracteristici avansate precum controlul LED sau panouri digitale. Si chiar daca sunt ieftine trebuie sa stiti ca ele isi pastreaza esentialul – ofera un mediu controlat de fermentare, permitandu-ti sa obtii iaurt proaspat si delicios acasa.
Diferenta de capacitate poate fi un aspect definitor in achizitie daca aveti nevoie de mult iaurt preparat, pentru ca ieftin inseamna ca au o capacitate mai mica, potrivita pentru familii mai mici sau pentru cei care doresc sa incerce diverse arome si ingrediente. Aceste aparate sunt o alegere practica pentru cei care nu au nevoie de cantitati mari de iaurt si prefera sa pregateasca loturi mai mici.
Parerea mea despre aparatul de facut iaurt si ce recomand
Am testat o gramada de electrocasnice de cand scriu pe acest blog, si asta pentru ca imi place sa testez si sa nu recomand doar bazaconii, iar un aparat de facut iaurt a fost o achizitie perfecta pentru ca eu chiar consum foarte mult iaurt, si asta pentru ca mi se pare unul dintre cele mai sanatoase alimente disponibile, iar faptul ca poate sa fie preparat acasa e inca un plus, deoarece se amortizeaza investitia in timp, cel putin la mine asa a fost, deoarece luam iaurt cam mereu cand ieseam la cumparaturi si sincer sa fiu cumparam ceva cantitati. Va recomand sa luati lapte de calitate, ca sa evitati ce e acum prin supermarket, eu personal iau lapte de la tara, dar daca nu aveti aceasta posibilitate sunt si prin oras din cate stiu magazine cu lapte natural, de tara, care are si un gust super bun si e si sanatos.
Eu am luat aparatul de facut iaurt Biovita-YM10 pentru ca nu am avut nevoie de cantitati mari, fiind cam singurul din familie care are nevoie. Recomand daca doriti sa preparati mult sa investiti in ceva superior cum ar fi Rommelsbacher JG80 care e mult mai profesional si cred ca si mai rezistent in timp, si totodata puteti prepara cantitate mai mare de iaurt.
Daca va place sa mancati sanatos, puteti sa cititi si articolul meu despre deshidratoare de alimente care mi se pare super misto si utile in bucatarie, iar daca doriti sa diversificati si mai mult gatitul si sa renuntati la toate metodele clasice, va sfatuiesc sa luati in considerare o friteuza cu aer cald dar si un multicooker care sunt inca doua electronice de bucatarie care va pot ajuta in alimentatia sanatoasa. Mai jos va las si un clip cum se utilizeaza un astfel de aparat de facut iaurt, din pacate nu am gasit in romana.
Intrebari frecvente despre aparatul de facut iaurt
Care sunt ingredientele necesare pentru a face iaurt cu un astfel de aparat?
Pentru a prepara iaurt cu un aparat dedicat, ai nevoie doar de doua ingrediente de baza: lapte si o cultura de starter. Laptele poate fi de origine animala sau vegetala, oferind optiuni variate precum lapte de vaca, lapte de soia sau alte alternative vegetale. Cultura de starter poate fi reprezentata de un iaurt anterior preparat sau de culturi liofilizate special formulate, disponibile in magazinele de mai sus, in special eMAG. Aceste ingrediente simple sunt esentiale pentru a initia procesul de fermentare si a obtine iaurtul proaspat si delicios la tine acasa.
Cat dureaza procesul de preparare a iaurtului cu un aparat?
Durata procesului de preparare a iaurtului cu un aparat variaza in functie de preferintele individuale si specificatiile aparatului utilizat. In general, acest proces poate dura intre 6 si 12 ore. Temperatura si timpul sunt factori cheie, iar utilizatorii pot ajusta aceste setari pentru a obtine consistenta si aroma dorite in iaurtul final. Trebuie sa urmezi cu atentie instructiunile aparatului tau specific pentru a obtine cele mai bune rezultate in functie de preferintele tale personale.
Este necesar sa incalzesc laptele inainte de a-l adauga in aparat?
Da, este necesar sa incalzesti laptele inainte de a-l adauga in aparatul de facut iaurt. Incalzirea la o temperatura potrivita, in jur de 40-45 de grade Celsius, activeaza bacteriile lactice si creeaza conditiile ideale pentru procesul de fermentare. Temperatura corecta este esentiala pentru obtinerea unui iaurt de calitate, cu o textura si gust dorite. Prin incalzirea laptele, asiguri un mediu propice pentru dezvoltarea culturilor de bacterii si, astfel, succesul procesului de preparare a iaurtului acasa.
De ce ar trebui sa fac iaurt acasa in loc sa-l cumpar din magazin?
Prepararea iaurtului acasa ofera avantajul controlului total asupra ingredientelor. Poti alege laptele de inalta calitate, fara aditivi sau conservanti, si poti ajusta gustul si consistenta dupa preferintele tale. Procesul acasa poate fi mai economic pe termen lung si contribuie la reducerea ambalajelor din plastic asociate cu iaurturile cumparate din magazin. Facerea iaurtului in propria bucatarie adauga o nota de prospetime si autenticitate, asigurandu-te ca consumi un produs sanatos si delicios.
Cum pot obtine o consistenta mai groasa a iaurtului?
Pentru a obtine o consistenta mai groasa a iaurtului, poti experimenta cu cateva modificari simple in procesul de preparare. Folosirea laptelui integral sau adaugarea de lapte praf in lapte inainte de fermentare pot contribui la obtinerea unei texturi mai dense. Poti incerca sa prelungesti timpul de fermentare sau sa adaugi mai multa cultura de starter, ceea ce poate intensifica procesul de coagulare. Testarea acestor mici ajustari iti ofera posibilitatea de a personaliza consistenta iaurtului in functie de preferintele tale.
Pot folosi aceeasi cultura de starter de mai multe ori?
Da, poti utiliza aceeasi cultura de starter de mai multe ori atunci cand faci iaurt acasa. Dupa ce ai obtinut un lot reusit, poti pastra o mica cantitate de iaurt de la acea productie pentru a initia fermentarea viitoarelor loturi. Acest proces, numit reinsamantare, asigura continuarea activitatii bacteriilor benefice si mentinerea consistentei si aromei dorite in iaurtul preparat acasa.
Experienta de peste 5 ani in marketing si vanzari. Informatiile acumulate ma ajuta sa ofer cele mai bune articole cu recenzii si recomandari de produse, sper sa iti placa!